Το Gin Joint ως ένα classic with a twist μπαρ

Κείμενο Ελένη Νικολούλια

Το Gin Joint ως ένα classic with a twist μπαρ image 1

Το classic with a twist συνήθως υποδεικνύει μία κλασική συνταγή cocktail η οποία παρουσιάζεται σε παραλλαγή, ανάλογα με το ύφος που θέλει να της αποδώσει ο εκάστοτε δημιουργός της.

Το classic with a twist όμως, στα δικά μου τα μάτια, είναι και ένας χαρακτηρισμός για εκείνα τα μπαρ που από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας τους έχουν θέσει τα όριά τους, έχουν κάνει ξεκάθαρο το concept τους και πλέον απλώς εξελίσσονται μέσα σε αυτό, πατώντας στο σήμερα αλλά ρίχνοντας πάντα κλεφτές ματιές και στο χτες.

Κάπως έτσι λοιπόν αντιλήφθηκα πως κινείται φέτος το Gin Joint του Δημήτρη Κιάκου και της Χριστίνας Μοάτσου, και μάλιστα με αφορμή το λανσάρισμα του νέου του καταλόγου, στον οποίο φυσικά έχει συμβάλει και η Ναταλία Λιβιτσάνου, ένα σπουδαίο παράδειγμα bartender που ξέρει να κάνει αυτό που πάντα οι γυναίκες κάνουν καλύτερα: Να ξεχωρίζει μέσα από την διακριτική της παρουσία.

ency 97 image

Ένα White Negroni από τον νέο κατάλογο του Gin Joint

"Real Drinks For Genuine People"

Αυτό είναι το μότο όχι μόνο του νέου καταλόγου αλλά πλέον και όλου του ενήλικου Gin Joint. Ενός Gin Joint που πάντα ήταν και παραμένει gin oriented αλλά που δεν ξεχνά να τιμά και τα άλλα σπουδαία αποστάγματα.

Τα ποτά του χωρίζονται σε 6 βασικές κατηγορίες οι οποίες στο σύνολό τους υπηρετούν και ταυτόχρονα προάγουν τα ποτά που του ταιριάζουν. Ποτά όχι πολύπλοκα αλλά ούτε και απλά. Ποτά που επιμένουν να αγαπούν τις κλασικές συνταγές αλλά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους με έξυπνα twist ή με διαφοροποιημένα συστατικά. Ποτά που οι παλιοί θα λάτρευαν και που οι σύγχρονοι θα αναζητούν.

Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από τα ‘New Fashioned Alcoholic Beverages’ στην οποία συνοψίζονται οι 12 signature συνταγές. Σε μια αντιπαραβολή με την τάση των ημερών, το Gin Joint σε αυτό το σημείο σκέφτηκε πως η πρώτη ύλη δεν είναι απλώς σημαντική αλλά μπορεί επιπλέον και να κρούει τον κώδωνα του wellness. Τα cocktail αυτής της κατηγορίας αλλά και των περισσοτέρων από όσες ακολουθούν δεν περιέχουν λευκή ζάχαρη αλλά ούτε και έτοιμα σιρόπια. Η επεξεργασμένη πρώτη ύλη απουσιάζει παντελώς και την θέση της έχουν πάρει τα μέλια από θυμάρι, ρείκι, έλατο και πεύκο, η ζάχαρη καρύδας ή από ακατέργαστο ζαχαροκάλαμο (rapadura), και το σιρόπι από χουρμά.

Σε αυτή την κατηγορία, δοκιμάζουμε το The Mad Hatter, φτιαγμένο με παλαιωμένο ρούμι, χυμό από lime, passion fruit, single origin speciality καφέ από την Ονδούρα και ζάχαρη rapadura, το οποίο γαρνίρεται με σοκολάτα Valrhona με μερικές σταγόνες από φρέσκο passion fruit.

Ή και το Royal Jelly στο οποίο θα συναντήσουμε London dry gin,γύρη, καπνιστό μέλι από ρείκι αρωματισμένο με Lapsang τσάι, χυμό από λεμόνι και σοκολάτα, ένα ποτό το οποίο γαρνίρεται κομψά με μια κηρήθρα.

Ειδική αναφορά αξίζει όμως και το No Strings Attached, ένα ποτό που φτιάχνεται με Jenever, χυμό από λεμόνι, σιρόπι αγαύης και κρόκο Κοζάνης και που σερβίρεται σε ένα υπέροχο φλουτ ποτήρι στο χείλος του οποίου υπάρχει αλμυρή καραμέλα καρύδας.

ency 96 image

No Strings Attached

Η δεύτερη κατηγορία παρουσιάζεται με τον ευρηματικό τίτλο “Vermouteria and low alcoholic romantic stories”. Το βερμούτ εδώ είναι ο πρωταγωνιστής και η παγκόσμια στροφή προς τις χαμηλότερες αλκοολικές επιλογές μπαίνει στο επίκεντρο. Η ομάδα του Gin Joint για αυτή την κατηγορία χρησιμοποιεί αρκετά σπιτικά βερμούτ και παρουσιάζει 6 ενδιαφέρουσες συνταγές οι οποίες άλλοτε περιέχουν βερμούτ, άλλοτε διακρίνονται από το low abv τους, και άλλοτε χαρακτηρίζονται και από τα δύο.

Το Negronic για παράδειγμα είναι ένα cocktail που περιέχει London dry gin, Byrrh, Campari, λικέρ από φουντούκι και ένα απογέμισμα από Indian τόνικ.

Στην ίδια κατηγορία όμως θα βρείτε και ένα… Tonic & Gin το οποίο ουσιαστικά είναι ένα μικρό gin & tonic, κατάλληλο για όλες τις ώρες το οποίο φτιάχνεται με έναν συνδυασμό από Plymouth gin και Indian Tonic.

ency 76 image

Το Negronic είναι η απάντηση στο πώς θα ήταν το Negroni αν ήταν long drink

Ενδιαφέρον είναι και το Honkey Monkey, μία παραλλαγή του κλασικού Hanky Panky το οποίο δημιουργείται με κόκκινο βερμούτ, gin, Fernet Branca και orange bitters.

Συνέχεια, φυσικά, με τα Negroni flights, μία κατηγορία αναμενόμενη για ένα μπαρ που αγαπά το gin και από την οποία οι απαιτήσεις κορυφώνονται.

Εδώ συναντάμε 8 διαφορετικές συνταγές που έχουν ως στόχο τους να αναδείξουν το gin με το οποίο είναι φτιαγμένες και που μπορεί κανείς να απολαύσει είτε σε κανονική, είτε σε tasting μερίδα, με την τιμή φυσικά να μειώνεται και αυτή κατά το ήμισυ.

ency 28 image

To Roasted Negroni

Θα δοκιμάσετε ένα Roasted Negroni με gin αρωματισμένο με σπιτικό βούτυρο από κάσιους, σε έναν συνδυασμό με βερμούτ και Campari, ένα ποτό που έρχεται σερβιρισμένο με ποπ κορν αρωματισμένα με κάρυ.

Θα ξεχωρίσετε το White Negroni με gin, bitter απεριτίφ Suze, Gran Classico bitter και ξηρό βερμούτ και σίγουρα θα ζητήσετε ακόμη ένα από τα πικλαρισμένα κρεμμύδια με τα οποία γαρνίρεται και που είναι αρωματισμένα με βαλσάμικο, ανθό μοσχοκάρυδου και άλλα μπαχαρικά.

Η τέταρτη κατηγορία είναι τα gin & tonic και φέρουν τον τίτλο All Things Ginny. Οι συνταγές που ακολουθούν είναι 13, όλες ευρηματικές και όλες τους με στόχο να υπηρετούν την έννοια ενός perfect gin & tonic.

Οι 13 συνταγές γαρνίρονται στο σύνολό τους άλλοτε με baby corn και φράουλες και άλλοτε με μάνγκο ή περγαμόντο ενώ η πρώτη ύλη (το gin) παραμένει σχεδόν στο σύνολό της απείραχτη ώστε να αποδώσει την γευστική της καθαρότητα.

ency 37 image

Best Tonic was a Large in It

Ενδεικτικά, από εδώ θα δοκιμάσετε ένα The Best Tonic has a Large Gin It το οποίο είναι αρωματισμένο με περγαμόντο, ή ένα διαφορετικό God save the Gin γαρνιρισμένο με μήλο και με την προσθήκη ζάχαρης αρωματισμένης με Kelp Aromatic Water το οποίο δίνει την αίσθηση της θάλασσας στο στόμα. Οι επιλογές όμως δεν σταματούν εδώ, μιας και τα gin & tonic, στο Gin Joint σερβίρονται άλλοτε με άλμη ελιάς (Dirty G&T), άλλοτε με δαμάσκηνα (Gin Lovers are Better Lovers) και άλλοτε με juniper berries, orange shrub και bitters από βανίλια (Titonic).

ency 10 image

To God Save the Gin, είναι ένα από τα 13 perfect Gin & Tonic που θα δοκιμάσετε

Ακολουθούν τα "Popular Drinks", μία κατηγορία που πάντα μου αρέσει να βλέπω στα μπαρ και που συνοψίζει τα αγαπημένα cocktail του μπαρ από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα. Εδώ θα βρείτε τα ποτά που έχετε ξεχωρίσει και αγαπήσει από όλους του προηγούμενους καταλόγους του The Gin Joint, όπως το Hot Lucy με London Dry Gin, λεμόνι, κόλιανδρο, ginger και σιρόπι αγάυης, το Merrymaker με London Dry Gin, λεμόνι, ροζ πιπέρι, βασιλικό και αγγούρι ή το και πάλι "τζινένιο" Fregrant Sour με μοσχοκάρυδο, λεμόνι, βανίλια και Aphrodite Bitters.

Στο τέλος, γίνεται ειδική μνεία “Back to the Future” ή αλλιώς τα cocktail εκείνα που όλοι αναγνωρίζουμε, μια σειρά από κλασικές συνταγές παρουσιασμένες σε έξυπνα twist.

Το Gin Rickey για παράδειγμα, στο Gin Joint σερβίρεται με σπιτικό cordial από lime και ένα απογέμισμα από γκρέιπφρουτ σόδα, ενώ το Black Thorn φτιάχνεται όπως του πρέπει με ιρλανδέζικο ουίσκι αλλά αρωματισμένο με Earl Grey τσάι, ξηρό βερμούτ, μια ιδέα από αψέντι και έναν συνδυασμό από αρωματικά bitters και bitters σοκολάτας, οδηγώντας σε ένα διαφορετικό ξηρό Manhattan.

ency 91 image

Black Thorn, μία παραλλαγή του ξηρού Manhattan φτιαγμένη με ιρλανδέζικο ουίσκι

Αν αγαπάτε τα Julep, σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε το Pineapple Julep μία πρόταση φτιαγμένη με gin, ανανά, λικέρ μαρασκίνο και framboise, ένα ποτό το οποίο απογεμίζεται έξυπνα με Prosecco.

ency 68 image

Pineapple Julep

Ο νέος κατάλογος του Gin Joint είναι στον αέρα έπειτα από καιρό. Ήρθε για να υποδείξει την υπεροχή του ως ένα classic with a twist μπαρ αλλά και για να αναδείξει αυτό που αγαπά περισσότερο, το gin (σε twist ή και όχι). Όσο για το νέο μέλος της ομάδας, πλέον πίσω από το μπαρ συναντάμε και τον Θάνο Ιωάννου.

(Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση)

Το Gin Joint ως ένα classic with a twist μπαρ image 1

Join the Discussion


... comment(s) for Το Gin Joint ως ένα classic with a twist μπαρ

You must log in to your account to make a comment.

Report comment

You must be logged in to upvote or downvote a comment

Click here to login
Welcome to Difford's Guide

All editorial and photography on this website is copyright protected

© Odd Firm of Sin 2024